Vyjádření OSMD k údržbě a opravě vodovodních přípojek 5.4.2013, Praha Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR se už od počátku aktivně vyjadřovalo k návrhu novely zákona z roku 2012 v připomínkovém řízení. Bohužel naše připomínky byly ministerstvem zemědělství zamítnuty, přičemž byly plně akceptovány návrhy vodárenských společností. OSMD proto vítá současnou iniciativu […]

Vyjádření OSMD k údržbě a opravě vodovodních přípojek
5.4.2013, Praha

Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR se už od počátku aktivně vyjadřovalo k návrhu novely zákona z roku 2012 v připomínkovém řízení. Bohužel naše připomínky byly ministerstvem zemědělství zamítnuty, přičemž byly plně akceptovány návrhy vodárenských společností. OSMD proto vítá současnou iniciativu představitelů ČSSD v této věci.

OSMD nesouhlasí s navrhovanou povinností vlastníků investovat do obnovy vodovodních a zejména kanalizačních přípojek, ale i právně neudržitelnou povinností platit pokuty (zvýšené náklady na čištění) v případě, že libovolný uživatel bytu vypustí do takové kanalizační přípojky něco, co tam nepatří, aniž by byla šetřena míra zavinění.

Při privatizaci vodovodních a kanalizačních sítí přebíraly soukromé subjekty tyto sítě společně s povinností je modernizovat a řádně se o ně starat, což objektivně neprovádějí v dostatečné míře. V roce 2002 se jim ale podařilo prosadit do zákona ustanovení, že vlastníky přípojek v obou sítích byli zákonem označeni vlastníci přilehlých nemovitostí, kteří tento „dar“ nemohli odmítnout.

Povinnost starat se o opravy, údržbu a obnovu těchto přípojek nyní leží na vodárenských firmách, které navrhují zbavit se této povinnosti a přenést nutnost neprovedených nákladných investic na statisíce majitelů nemovitostí. Oprava takové přípojky může majitele nemovitosti stát několik desítek až stovek tisíc korun.

Kontakt:

Ing. Aneta Červenková
Tisková mluvčí OSMD
[email protected]